Çok eski yıllarda kıymetli bir büyüğümün verdiği vazgeçilmez tariflerimden biri… Bir kaç gün ilk pişirdiğim tazelikte kalan kekin yapılışı da çok pratik; İsterseniz sade olarak isterseniz çikolatalı, limonlu, portakallı gibi çeşitlendirebilirsiniz.
Çay saatinde, kahvaltıda veya bir fincan kahveyle lezzetine doyamayacağınız keki deneyin derim.
Yuvarlak kelepçeli kalıpta yaptığım kekin fotosunu da buraya ekliyorum.
Servis: 14-16 dilim, baton kek kalıbında veya yuvarlak kalıpta
Hazırlama süresi: 15-2o dakika
Pişirme süresi: 55-60 dakika
Malzemeler:
5 yumurta
240 gr pudra şekeri
250 gr tereyağı, oda sıcaklığında ve küçük küp şeklinde parçalara ayrılmış
310 gr un
1 paket vanilya veya elinizde varsa çubuk vanilya ile lezzeti kat kat artıyor
1 çorba kaşığı dolusu kakao
2 çorba kaşığı maden suyu
2-3 çorba kaşığı file badem
Yapılışı:
*Yumurtaları ve pudra şekerini derin bir karıştırma kabına alın. Mikserin yüksek deviri ile 3-4 dakika kadar beyaz köpükler oluşana kadar çırpın.
*Tereyağını ekleyip 2-3 dakika daha çırpın.
*Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek yumurtalı karışıma ekleyin. Bu aşamada mikserin düşük deviri ile homojen bir kıvam alana kadar 2-3 dakika daha çırpın.
*Fırın ısısını 170 dereceye ayarlayıp kalıbın her tarafına 1 tatlı kaşığı tereyağı sürün. 1 tatlı kaşığı unu da serpip fazlalığını silkeleyip atın..
*Hamurun yarısından fazlasını baton kalıba dökün. Kalan hamura kakaoyu eleyerek ekleyin ve 2 çorba kaşığı maden suyunu da ilave edip karıştırın. Kaşık yardımıyla aralıklı olarak kalıptaki sade hamurun üzerine ekleyip çatal ile dibinden yukarı doğru zikzaklar çizin. Üzerini file badem ile süsleyin.
*Keki İlk 15 dakika 170 derecede, daha sonra 160 derecede (toplamda)1 saate yakın pişirin. Kürdanı batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir. Piştikten sonra kalıpta ılınıncaya kadar bekletip servis tabağına alın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
buket cengiz der ki
Müjgancım kek hamuruna soda eklemek müthiş bir farklılık.Ellerine sağlık canım Nefiss, ben de bu fikri kullanmalıyım
Chez Maman der ki
Buketciğim çok teşekkür ederim. Soda(maden suyu) kekin daha yumuşak olmasını sağlıyor. Kek yaparken süt veya yoğurt yerine her zaman kullanabiliriz.
Asli gok der ki
Müthiş!!!🙏🏻🐞
Chez Maman der ki
Evde özellikle kızımın çok beğendiği kek tariflerimden biri🤗
Çok teşekkürler sağolun🙏🏻🤗
Irem der ki
Merhabalar grm olarak verdiginizi bardak olcusunde verebilirmisiniz bana birde 5yumurta fazla geldi azaltabilirmiyim
Chez Maman der ki
İrem hanım merhaba,
Kek, kurabiye gibi lezzetlerde gram ölçüsü garanti olduğundan genelde bu şekilde tarif veriyorum (özellikle bu tarif için). Aşağıya bardakla ölçerek yapabileceğiniz gibi yaklaşık ölçüleri yazıyorum. Yumurta adeti bu tarif için fazla değil, azaltacaksanız diğer malzemeleri eşit oranda azaltmanız gerekir.
Daha az yumurta ve bardak ölçüsü verdiğim tariflere arama kutusuna ”kekler” yazarak ulaşabilirsiniz (anne keki gibi).
2oo ml lik klasik su bardağı ölçüsüyle;
Tereyağı 250 gr.lık paketlerde satılıyor, pudra şekeri de aynı şekilde 250 gr.lık pakette (içinden 1 yemek kaşığını ayırın, kalanı yaklaşık 240 gr. eder). Un ölçüsü aşağı yukarı 2,5 su bardağı olur.
Umarım yardımcı olmuşumdur. Sevgiler