Evimizde yıllardır yaptığım, bol meyveli, portakal aromalı, diyet diyebileceğim kadar masum aynı zamanda çok lezzetli bir kek oluyor. Tadını bilen yakınlarımın hatırlatmasıyla sizler için yaptım, fotoğrafladım, tabiki anında yendi, bana da tarifi paylaşmak kaldı;)
Kısa bir not: Şeker yerine 1 su bardağından bir parmak eksik elma suyu konsantresi kullanarak ta hazırlayabilirsiniz.
Servis: 25 cm çapında kelepçeli kalıp
Hazırlama süresi: 25-30 dakika
Pişirme süresi: 45-50 dakika
Malzemeler:
200 gramlık su bardağı ölçüsüyle;
1 adet elma
1 adet havuç
1 portakal kabuğu rendesi
3 yumurta, oda ısısında
1 su bardağı esmer şeker (veya 1 su bardağından bir parmak eksik elma suyu konsantresi)
Yarım su bardağı light süt, oda ısısında
Yarım su bardağı sıvı yağ
2,5 su bardağı tam buğday unu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı ceviz içi
1 adet elma, dilimlenmiş
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı esmer şeker
Piştikten sonra üzerine dökmek için:
2 adet portakalın suyu
Yapılışı:
*Öncelikle 1 er adet elma ve havucun kabuklarını soyup rendeleyin, portakalın kabuğunu da rendeleyip, bir kenara alın.
*Kelepçeli kalıbın her tarafına tereyağı sürün, o da kenarda beklesin.
*Derin bir karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri alın (elma suyu konsantresi kullanacaksanız yumurtayı tek başına çırpın ve un miktarını 3 su bardağına çıkarın), mikser yardımıyla 3-4 dakika beyaz köpükler oluşana kadar çırpın. Süt ve sıvı yağı ilave edin, karıştırın.
*Tam buğday unu, kabartma tozu, vanilya ve tarçını eleyerek sıvı karışıma ekleyip mikserin düşük deviri ile karıştırın. Rendelenmiş havuç, elma ve portakal kabuğu rendesini de ekleyin, bu aşamada kaşık yardımıyla karıştırın, en son iri parçalara ayrılmış ceviz içini de ekleyin.
*Karışımı kalıba alıp üzerini düzeltin, dilimlenmiş elmaları istediğiniz gibi hamurun üzerine yerleştirin. Üzerine tarçın ve şeker serpin. 5 dakika önceden 175 derecede ısılmış fırında 45-50 dakika kadar pişirin. Fırın ısıları markalara göre farklılık gösterdiğnden kek pişirdiğiniz ayarda yapın. Kürdan batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
*Keki fırından çıkardıktan sonra sıcakken portakal suyunu üzerine kaşık yardımıyla dökün. Tamamen soğuduktan sonra servis yapın. Ertesi gün daha da lezzetli olduğunu belirtmek isterim.
Afiyetle sağlıkla kalın…
Nehir Erva der ki
İnstagramdan buraya uzanan kimileri için sadece kek benim içinse mutfağında miss gibi tarçın ve elma kokusu ..
Çok incesiniz çok naziksiniz Beni tarifi yazar yazmaz haberdar etmeniz …Hala sizin gibi karakteri saglanm sözünde duran insanlar varmı derken tekrar teşekkür ediyorum Ellerinizi sağlık .
Chez Maman der ki
Nehir Hanım Yorumunuz için çok teşekkür ederim, duygulandırdınız beni.Birine söz veriyorsan yapmalısın mantığıyla büyüdük. Tarifleri sadece buradan paylaşma nedenim; hiç mutfağa girmemiş birisinin bile yapabilmesi için ayrıntılı yazıyorum. Sevgiler